test Voordelen van staalframebouw | ZeroPlus

Voordelen van staalframebouw
01 apr 2016

Voordelen van staalframebouw

Zin in grote, hoge, vrije ruimten, met een groot gevoel van ruimtelijkheid en lichtinval? En in een bijzondere detaillering en afwerking? Dan is een woning op basis van staalframebouw wat u moet kiezen.

In landen als Australië, Engeland en Zweden is deze bouwwijze algemeen toegepast maar in Nederland groeit het marktaandeel ook dankzij de vele voordelen die deze bouwmethode biedt. Pluspunten van staal zijn onder andere: lichter, sterker, maatvaster dankzij krimpvrije materialen, minder gevoelig voor klimaatinvloeden én bestand tegen ongedierte. Ook zijn grotere overspanningen en uitkragingen haalbaar.

Staalframebouw bestaat in de basis uit frames van koudgevormde C- en U-profielen, gemaakt uit dunne staalplaten. Deze worden aan weerszijden bekleed met houten beplatingsmaterialen waartussen het staalframe geïsoleerd wordt. Hiermee worden sterke, stabiele en goed geïsoleerde elementen geconstrueerd waarmee complete vloeren, gevels en daken gerealiseerd kunnen worden.

Slanke bouwwijze

Het voordeel van bouwen op basis van staalframebouw is dat men veel slanker kan bouwen. Uitgaand van de strengere isolatienormen die vanaf 2020 gaan gelden is dit een groot voordeel. De vrije ruimtes tussen de staalframedelen kunnen namelijk, nadat alle bedradingen, bekabelingen en kanalen zijn ingebracht volledig worden volgeblazen met isolatiemateriaal. Door de sterkte van het staal te combineren met de ruimte om te isoleren zijn de gevels dunner waardoor er meer netto ruimte overblijft om te wonen.

Snelle bouwtijd

Koudgewalst staal is van zichzelf licht in gewicht en verkrijgbaar in grote of handzame toepassingen. De woning kan grotendeels geprefabriceerd worden in de fabriek. De bouwtijd op locatie wordt zo tot het minimum beperkt en het huis is bovendien van hoge kwaliteit. Het is door de snelheid van bouwen (in 2 weken wind- en waterdicht) een droog bouwsysteem waardoor regen en vocht tijdens de bouw grotendeels buiten wordt gehouden.

Flexibiliteit

Omdat staalframebouw uitgaat van een skeletstructuur kunnen verblijfsruimtes later eenvoudig worden uitgebreid of aangepast. Grotere ruimtes kunnen worden verkleind, maar met hetzelfde gemak kunnen meerdere kleinere ruimtes samengevoegd worden tot één grote ruimte. Zo is totale personalisering van de woning mogelijk, zelfs na jaren nadat u er al woont.

Uitstraling

Voor de gevelafwerking is in principe alles mogelijk. Denk hierbij aan stucwerk, houtenbeplatingen, cementvezelbeplatingen, enzovoort. Het systeem is daarnaast ook uitermate geschikt voor het gebruiken van steenstrips. De stenen worden zodanig gezaagd en aangebracht dat het na oplevering niet zichtbaar is dat er met steenstrips is gewerkt.

Duurzaam

Een extra sterke kant van staal is het feit dat het 100% recyclebaar is en daarmee een duurzaam bouwmateriaal. Al het staal kan bij sloop of demontage magnetisch worden geselecteerd en bijvoorbeeld verwerkt worden in andere (nieuw)bouw of teruggebracht worden in het staalproductieproces. Daarnaast is er ook minder bouwafval.

Kosten

De kosten voor woningen die opgetrokken zijn uit staal, zijn vergelijkbaar met andere vrije sector koopwoningen.

Qbusbouw

Wilt u meer lezen over deze bouwmethode? De bouwpartner van ZeroPlus, Qbusbouw, is gespecialiseerd in het bouwen met staalframebouw. Lees meer op de website van Qbusbouw: www.qbusbouw.nl

Schermafbeelding 2015-12-18 om 15.35.23


Ingrid Holtzhuizer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.