test Goede ventilatie is van levensbelang – Bent u bekend met balansventilatie met warmteterugwinning? | ZeroPlus

Goede ventilatie is van levensbelang – Bent u bekend met balansventilatie met warmteterugwinning?
03 nov 2016

Goede ventilatie is van levensbelang – Bent u bekend met balansventilatie met warmteterugwinning?

Schone lucht in huis is belangrijk voor uw gezondheid. Wist u bijvoorbeeld dat u 25m3 schone, verse lucht per uur nodig hebt? Daarnaast moet de vervuilde lucht uw huis ook weer uit. Goede ventilatie is daarom pure noodzaak.

In de hedendaagse bouwpraktijk is alles er op gericht om comfortabele, kwalitatief goede en vooral energiezuinige woningen te bouwen. Daardoor is er steeds meer aandacht voor isolatie, kierdichte aansluitingen en betere kozijnen. Niet in de laatste plaats omdat de overheid steeds hogere eisen stelt om de CO2-uitstoot terug te dringen. Maar wanneer woningen alleen maar dichter en dichter worden gemaakt kunnen problemen ontstaan met de luchtkwaliteit. Goede ventilatie is niet voor niets verplicht in nieuwe huizen: het is geen luxe maar een voorwaarde voor een leefbaar binnenklimaat. Wanneer dit niet goed gebeurt kunt u last krijgen van schimmels, bacteriën, vochtplekken of zelfs gezondheidsklachten.

De ideale oplossing voor totale, automatische ventilatie is balansventilatie. Dit wordt ook wel ventilatie met warmteterugwinning of ‘wtw-ventilatie’ genoemd. Met balansventilatie ervaart u de juiste balans tussen gezondheid, comfort én energiezuinigheid. Warmteterugwinning wil zeggen dat warmte van vervuilde, afgevoerde lucht gebruikt wordt voor het opwarmen van nieuwe, verse lucht die naar binnen wordt geblazen. Door het gebruiken van warmte gaat er bijna geen energie verloren, dit scheelt dus aanzienlijk in de energiekosten. Geleiding zorgt er voor dat de in- en uitgaande lucht niet met elkaar vermengen. Het gebeurt allemaal in het hart van het balansventilatiesysteem.

Steeds meer woningen beschikken tegenwoordig over een balansventilatiesysteem. Het systeem houdt optimaal rekening met uw natuurlijke behoefte aan voldoende verse lucht. Via ventilatieventielen in het plafond wordt schone, verse lucht in de woonkamer en slaapkamers aangevoerd. Tegelijk wordt gebruikte, ‘vuile’ lucht via apart gescheiden luchtkanalen afgezogen in de keuken, toilet en douche. Zo komt er net zoveel lucht in uw woning als eruit gaat en beschikt u altijd over voldoende schone lucht.

Balansventilatie is al meer dan 30 jaar een beproeft systeem. In de loop van de tijd zijn de systemen steeds verder verfijnd, de ontwikkelingen staan niet stil. Hierbij staan gezondheid, comfort en energiebesparing voorop. Balansventilatie kan bijvoorbeeld worden uitgebreid met automatische regeling op basis van de kwaliteit van de binnenlucht (CO2) en de aanwezigheid van vocht. Ook kan de woning ten aanzien van de ventilatie worden verdeeld in zones, zoals het woon- of slaapgedeelte. Zelfs regeling per ruimte is mogelijk. Het ventilatiesysteem past zich dan aan het leven van de bewoner aan. Fabrikanten van balansventilatie gaan steeds verder in het optimaliseren van hun installaties. Zo zijn er systemen met CO2-sensoren verkrijgbaar die continu de luchtkwaliteit meten in de leefruimte. De installatie reageert op de veranderende luchtkwaliteit, bijvoorbeeld als er veel of juist geen mensen in de kamer zijn. In dat geval wordt er automatisch meer of minder geventileerd. Of met een vochtsensor, die zijn werk doet in de badkamer. En dan is er nog de bewegingssensor, die het systeem activeert na een toiletbezoek. Zo bent u altijd en overal automatisch verzekerd van de optimale ventilatie.

Tip: Heeft u een balansventilatiesysteem? Let dan op dat u de filters minimaal eens per jaar reinigt. Door vervuilde filters verslechterd de luchtkwaliteit in uw woning.

handtekening

 

 

 


Charlot Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.