test Geef kleur aan uw interieur | ZeroPlus

Geef kleur aan uw interieur
18 nov 2016

Geef kleur aan uw interieur

Stijlvol wit of uw hele huis in full colour… Kleur is een essentieel onderdeel van uw interieur. Hoe zou het leven zijn zonder kleur? Kleuren in huis kunnen voor sfeer zorgen en roepen bepaalde stemmingen op. Kleurkeuzes moeten wel bewust gemaakt worden, iedere tint wekt immers een ander gevoel op. Door middel van kleur kan er ook optisch worden gespeeld met de vorm en grootte van een ruimte.

Hoe kiest u de juiste kleur?

Als u weet wat een kleur kan doen voor uw interieur kunt u een bewuste keuze maken. De kleur blauw geeft bijvoorbeeld een gevoel van ruimte en vrijheid. De kleur bruin geeft een gevoel van veiligheid, duurzaamheid en comfort. Rood straalt kracht uit en is ideaal wanneer u een warme sfeer of intimiteit wilt creëren. Het is een activerende kleur en het is daarom raadzaam om het met beleid te gebruiken. Less is more! Op deze manier heeft iedere kleur een psychologische werking. Het is dus verstandig om bij de toepassing van kleur na te gaan welk effect gewenst is. Zwart en wit zijn geen kleuren maar kunnen met alle kleuren worden gecombineerd. Zwart is zakelijk, strak en donker en neemt het licht letterlijk weg. Wanneer uitsluitend zwart gebruikt wordt geeft dit een somber gevoel, de kleur is zeer geschikt als accentkleur. Wit is puur, fris, dynamisch en bevorderlijk voor de creativiteit. Witte tinten geven licht en laten een ruimte groter lijken.

Het is verrassend wat kleur kan doen met uw interieur!

Kleur met een ruimtelijke functie..

Kleur is een krachtig middel om optisch te spelen met de ruimte. Wanneer het bewust wordt toegepast kunt u er een groots effect mee bereiken. U kunt er iets mee accentueren, maar ook iets in de omgeving laten wegsmelten. Kleur kan een ruimte visueel groter of kleiner maken. Warme kleuren creëren een intieme sfeer en maken de ruimte optisch kleiner. Lichte, koude tinten geven juist meer ruimte. Ook door in een kleine ruimte met één kleur te werken laat u de ruimte groter lijken. Heeft u een laag plafond dat zorgt voor een benauwend gevoel? Wanneer u een lichtere kleur op het plafond ten opzichte van de wanden toepast wordt het plafond visueel omhoog ‘getrokken’. Of heeft u bijvoorbeeld een lange smalle woonruimte die oogt als een gang? Door de achterwand een donkere kleur te geven lijkt de ruimte optisch minder diep.

Het effect van lichtinval op kleur

Tip: Anticipeer op de richting waaruit het licht naar binnen valt

Licht en kleur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zonder licht is er geen kleur. Het licht van de noordzijde is koud. Wanneer het licht vanuit het noorden binnenvalt is het daarentegen belangrijk om blauw te vermijden. Dit kan unheimlich worden; blauw op het noorden heeft een kil effect. Warme donkere tinten zijn dan het meest geschikt. Houdt u van neutraal? Dan kan u bij dit lichtinval kiezen voor lichte, romige kleuren. Het oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen. Lichtinval vanuit het oosten lijkt vaak een beetje blauw. Het is daarom het beste om met deze kleur te werken en dus voor groen of blauw te kiezen. Als u een witte tint wilt gebruiken kunt u het beste kiezen voor een tint met een groene of blauwe basis. Wanneer het licht vanuit het zuiden binnenvalt kunt u het beste kiezen voor bleke tonen en lichte kleuren. In dit zuidelijke licht krijgt bijvoorbeeld een koele blauwe tint juist veel warmte omdat het warme licht de koude kleuren neutraliseert. Bij licht vanuit het zuiden zijn grijze en witte tinten passend evenals rood en roze. Wanneer u geen liefhebber bent van kleur in huis, dan kan een witte tint naar eigen smaak altijd.

Ten slotte: Voor een goed kleurplan is het erg belangrijk om bij de kleurkeuze rekening te houden met de oorspronkelijke stijl van uw huis. Combineer de keuze voor het kleurenpalet met de architectuur en materiaalafwerking van uw woning.

handtekening

 


Charlot Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.