test Denkt u aan het milieu bij het kiezen van uw vloer? | ZeroPlus

Denkt u aan het milieu bij het kiezen van uw vloer?
30 nov 2016

Denkt u aan het milieu bij het kiezen van uw vloer?

Van alle milieubelasting die wordt veroorzaakt door een huishouden komt maar een klein deel voort uit vloerbedekking. Maar alle beetjes helpen. De meeste milieubelasting van vloerbedekking is ontstaan voordat het bij u in huis ligt, namelijk tijdens het winnen en het bewerken van de grondstoffen en tijdens het vervoer. De productie en het vervoer vereisen energie uit fossiele brandstoffen, en dat zorgt voor uitstoot van vervuilende stoffen. We willen steeds meer dat alles wat we in huis halen ook natuurlijk is. Puur en eerlijk. Maar het moet er allemaal wel mooi uitzien. U maakt waarschijnlijk een afweging tussen stijl en functie, maar denkt u daarbij ook aan het milieu?

Een duurzame vloer

Het is niet mogelijk om één vloerbedekking aan te wijzen als de milieuvriendelijkste soort. Een vloer is duurzaam wanneer het productieproces relatief weinig energie kost, er geen plastic en giftige stoffen zijn gebruikt, het wegnemen van de materialen geen grote belasting vormt voor de natuur en de vloer uiteindelijk makkelijk af te breken is. De grootste winst voor het milieu ontstaat als u een vloerbedekking net zo lang gebruikt als de levensduur toestaat. Nog mooier is als het materiaal uiteindelijk gerecycled kan worden voor een ander doel.

Wanneer u naast de uitstraling en functionaliteit van een vloer ook nadenkt over de milieubelasting kunt u naar vele aspecten kijken. Zoals het productieproces, de toepasbaarheid, giftige stoffen, hergebruik, keurmerken en de levensduur. Voor een lange levensduur van de vloer is het belangrijk om goed te kijken naar de eigenschappen die een vloer heeft. Vloerverwarming combineert bijvoorbeeld goed met laminaat maar niet met tapijt; en parket is gevoelig voor vocht, maar zeil niet. Zorg verder voor een goede ondervloer: de extra milieubelasting hiervan is laag en het voordeel groot omdat het de levensduur van de vloerbekleding verlengt.

Verschillende vloerbedekkingen

Natuurlijke materialen hebben vaak een lange levensduur en kunnen zelfs de lucht in uw huis verbeteren. Verkeerde vloermaterialen vangen veel stof, verergeren allergieën en geven vaak gifstoffen af. Natuurlijke vloeren zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, jute, kurk, natuursteen, linoleum en hout.

Van de vloeren op basis van hout, heeft een vloer van massief hout de meeste milieuvoordelen. Hij gaat langer mee dan laminaat of lamelparket en de productie van een massief houten vloer vergt weinig bewerking: het kost dus in vergelijking weinig productie-energie. Kiest u voor een massief houten vloer, let dan op de keurmerken FSC en PEFC, deze garanderen dat het hout uit goed beheerd bos komt. Het DUBO-keurmerk garandeert verminderde milieubelasting. Wanneer u hout vergelijkt met bijvoorbeeld bamboe is het minder duurzaam omdat het veel langzamer groeit. Een bamboe vloer is daarmee een mooi, sterk en milieuvriendelijk alternatief voor hardhout. Bamboe is te verkrijgen in allerlei soorten, kleuren en afmetingen.

Een andere natuurlijke vloerbedekking die u wellicht kent is Linoleum. Het verschil tussen linoleum en zeil is de grondstof: linoleum wordt gemaakt van plantaardig materiaal en zeil (vinyl) van kunststof. De milieugevolgen zijn net zo verschillend, waardoor niet direct is te zeggen welke van de twee milieuvriendelijker is. Het telen van plantaardig materiaal vereist veel ruimte en kent meer milieuaspecten van landbouw. Kunststof wordt gemaakt van aardolie, dat een keer opraakt en energie kost om te verwerken.

Niet duurzame vloerbedekking materialen bevatten eigenlijk altijd plastic, chemische stoffen of vormen een aanslag op de natuur (bijv. tropisch hardhout). Niet duurzame materialen zijn onder meer vinyl, synthetisch tapijt en laminaat. Laminaat bevat een plastic coating en het kost daarom veel energie om te vervaardigen en af te breken. Op deze manier heeft iedere vloerbedekking zijn voor en nadelen ten aanzien van het milieu.

Kortom; Laat u niet alleen informeren over de eigenschappen van de vloer maar denk ook aan milieuaspecten. Heeft u een geschikte vloersoort op het oog, let dan in de winkel op keurmerken die minder milieubelasting garanderen.

handtekening-test-klein


Charlot Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.