test ‘Met vloerverwarming geen hete hoofden en koude voeten meer’ – het systeem en zijn voordelen | ZeroPlus

‘Met vloerverwarming geen hete hoofden en koude voeten meer’ – het systeem en zijn voordelen
20 dec 2016

‘Met vloerverwarming geen hete hoofden en koude voeten meer’ – het systeem en zijn voordelen

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming wordt steeds populairder in Nederland. Steeds vaker wordt er voor vloerverwarming als hoofdverwarming gekozen omdat het huis dan gelijkmatig wordt verwarmd. Het systeem is in vele opzichten ideaal. Een verwarmingssysteem dat ruimteverslindende radiatoren overbodig maakt en nog energie bespaart ook. Hoe werkt vloerverwarming en welke voor- en nadelen kent het systeem?

Het systeem

Bij het toepassen van een vloerverwarmingsysteem kunt u de verwarmde vloer zien als één grote geïntegreerde radiator. Op deze manier wordt uw huis verwarmd waardoor u ook in de winter met bloten voeten in huis kunt rondlopen. Goed geïsoleerde gebouwen en woningen kunnen geheel door vloerverwarming worden verwarmd, er zijn dan geen extra radiatoren nodig. Bij minder goed geïsoleerde gebouwen is er wel aanvullende verwarming nodig.

Bij de indeling van het systeem wordt uitgegaan van een zo gelijkmatig mogelijke oppervlaktetemperatuur. Vloerverwarming verwarmt je vloer door middel van warmtestraling. Door de gelijkmatige verdeling is er bijna geen sprake van temperatuurverschillen in de kamer. De temperatuur wordt dan ook als zeer aangenaam ervaren.

Er bestaan verschillende vloerverwarmingssystemen. Grofweg zijn er 3 soorten te onderscheiden: Op matten, inslijpen/infrezen of op krimpnetten/staalmatten. U kunt kiezen om de vloer elektrisch (droogbouwsysteem) of met warm water (natbouwsysteem) te verwarmen. Dit laatste wordt vaker toegepast, een elektrisch systeem is onder andere minder energiezuinig. ­­­­

De vloerverwarming kun je centraal bedienen met een thermostaat. Een elektrische thermostaat kan worden geprogrammeerd zodat je je eigen voorkeur kunt geven qua temperatuur. Het is zelfs mogelijk om een centrale verwarming compleet te vervangen, mits het stralingsoppervlak van de vloerverwarming groot genoeg is. De warmteafgifte is afhankelijk van factoren zoals de temperatuur van de vloer, het type vloer en de dikte van de vloer.

*Als alternatief zou de vloerverwarming ook aan kunnen sluiten op een zonneboiler, hierdoor verkort u de terugverdientijd aanzienlijk.

Voor- en nadelen

Vloerverwarming heeft een aantal grote voordelen. Doordat er een groter stralingsoppervlak is met een lagere temperatuur vergeleken met die van radiatoren, is het een prettige warmte en kan de luchttemperatuur laag blijven. Daarnaast behoeft het een laag energieverbruik omdat het vertrek met een lagere luchttemperatuur kan worden verwarmd. Hierdoor kunt u de thermostaat vaak 1 of 2 graden lager zetten dan bij gebruik van radiatoren en toch een comfortabele temperatuur in huis hebben.

Wegens het ontbreken van luchtcircu­­­latie is het ook voor mensen met een luchtwegaandoening een zeer aangename manier van verwarmen. Het systeem reduceert de kans op huisstofmijt, geeft minder stofcirculatie en een betere luchtvochtigheid.

Wij mensen houden graag ons hoofd koeler dan onze voeten. Vloerverwarming komt beter overeen met het menselijk behaaglijkheidsniveau. In tegenstelling tot bij vloerverwarming zit  bij radiatoren de warme vaak hoog vanwege de hoge luchtcirculatie.

Het systeem van vloerverwarming kan in de zomer gebruikt worden om te koelen. Door koud water door de verwarmingsbuizen te laten stromen wordt het vloeroppervlakte lekker koel en daarna de rest van uw woning.

Nadelen van vloerverwarming zijn bijvoorbeeld dat het leggen van de leidingen in de vloer kostbaar en tijdrovend is. U moet er rekening mee houden dat niet alle vloeren geschikt zijn voor de toepassing van vloerverwarming. Daarnaast kunnen lekkages alleen worden hersteld door het openbreken van de vloer en warmt het systeem traag op (het duurt even voordat het huis warm is).

Bekijk dit filmpje voor meer informatie en voordelen:


Charlot Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.