test Subsidies voor duurzame energie: verwarming zonder gas is de toekomst | ZeroPlus

Subsidies voor duurzame energie: verwarming zonder gas is de toekomst
09 jan 2017

Subsidies voor duurzame energie: verwarming zonder gas is de toekomst

Overweegt u om een zonneboiler, warmtepomp of pelletkachel aan te schaffen? 2017 is hét jaar om dit te doen.

In bijna alle Nederlandse woningen werkt de verwarming op aardgas. Om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden is het nodig om het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas, tot bijna nul terug te dringen. In 2030 moet het gasverbruik al fors minder zijn. Dat lijkt ver weg, maar is dichtbij: koopt u nu een nieuwe hr-ketel op gas, dan zou het best uw laatste kunnen zijn.

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Door middel van Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.

De ISDE voor kleine apparaten voor de productie van duurzame energie komt voort uit het Energieakkoord in 2013. De meerjarige regeling opende op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. De ISDE 2017 is sinds 2 januari geopend met een totaal budget van €70 miljoen voor dit jaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie.

Het aanvragen van de subsidie kan het hele jaar. Particulieren kunnen dit doen tot zes maanden na de installatie van het apparaat. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Zakelijke aanvragers moeten de subsidie aanvragen voor ze de aankoopverplichting aangaan. De aanvragen worden door RVO behandeld op volgorde van binnenkomst.

Met de ISDE levert het ministerie van Economische Zaken een bijdrage aan de gewenste energietransitie. Dit draagt bij aan de doelen uit het Energieakkoord om 14% hernieuwbare energie in 2020 te realiseren en 16% in 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een aantal technieken waarvoor de subsidie geldt:

Warmtepomp
In 2016 is vooral van de subsidie gebruik gemaakt voor de aanschaf van warmtepompen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze warmte wordt geschikt gemaakt voor het verwarmen van ruimtes of water. In bestaande woningen wordt volgens de Rijksoverheid vaak gebruik gemaakt van hybride warmtepompen, die gecombineerd worden met CV-ketels.

De Rijksoverheid schrijft dat een hybride warmtepomp bij een gemiddeld huishouden een energiebesparing tussen de €200 en €300 per jaar oplevert en tussen de €5000 en €7000 kost. Afhankelijk voor het type warmtepomp, kan een huishouden tot €1500 subsidie aanvragen.

Zonneboiler
Een zonneboiler, waarmee zonlicht omgezet wordt naar warmte voor het verwarmen van ruimtes of water, levert voor een gemiddeld huishouden een energiebesparing op van rond de €130 per jaar. Een zonneboiler kost tussen de €2000 en €5000. Gemiddeld kan men een subsidie van €650 aanvragen, dat is afhankelijk van het type zonneboiler.

Pelletkachel
Pelletkachels zijn vooral bij particulieren populair. Een woning wordt verwarmd door de verbranding van houtpellets van samengeperst houtafval. De kachel lijkt qua uiterlijk op een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. Een pelletkachel levert volgens Rijksoverheid een besparing op de energierekening op van rond de €490 per jaar en kost gemiddeld €4000. Er is een subsidie aan te vragen van €500. Hier komt nog eens €50 per kilowatt bovenop bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt.

Meer informatie over deze subsidie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid. Daar vindt u ook de wijzigingen voor de regeling ten opzichte van afgelopen jaar: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie


Charlot Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.