test Sfeervolle avonden en warme voeten met de tuinhaard. Heeft u er al een? | ZeroPlus

Sfeervolle avonden en warme voeten met de tuinhaard. Heeft u er al een?
10 apr 2017

Sfeervolle avonden en warme voeten met de tuinhaard. Heeft u er al een?

De tuinhaard is populair

De lente heeft haar intrede gedaan en daar gaat het bij vele van ons kriebelen: de buitenhaard en barbecues kunnen weer aangestoken worden! Niet alleen voor de extra warmte, maar ook voor de gezelligheid.

In de zomer is het heerlijk om lekker lang op het terras te zitten en van het mooie weer te genieten. Maar in Nederland kunnen we niet altijd rekenen op warme zomeravonden. Dit geldt vooral in het voorjaar en de herfst. De temperatuur zakt en we zijn geneigd om naar binnen te gaan. Wilt u toch gezellig samen langer buiten zitten? Dan biedt een buitenhaard dé uitkomst. U krijgt dan de nodige warmte en het zorgt ook nog voor een gezellige sfeer.

Een goede tuinhaard is weersbestendig en kan zonder problemen de hele winter buiten blijven staan. Ze worden gemaakt van gietijzer, steen, beton en roestvrijstaal of een combinatie daarvan. Wie zich een klein beetje verdiept in de wereld van de buitenhaarden, komt tot de ontdekking dat het aanbod enorm is. Dat maakt de keuze voor een mooie buitenhaard niet makkelijker. Daarom zetten wij alvast een aantal bijzondere, mooie én handige haardsoorten voor u op een rij.

Een eenvoudige buitenhaard is de zogenoemde vuurpit, een leuke warmtebron dat het kampvuurgevoel opwekt door er gezellig rondom te zitten.  

Zit u graag met de hele familie rond het haardvuur, maar is uw tuin niet zo groot? Dan kunt u de aanschaf van een vuurtafel overwegen. De vuurtafel is een gashaard (tafelhaard) geplaatst in een tafel, aangesloten op propaan- of aardgas. Ideaal voor als u op een relatief klein oppervlak met veel mensen wilt genieten van de warmte en de gezelligheid van een haardvuur.

Wilt u groots uitpakken? De ingebouwde buitenaard zoals op de foto vormt een chique element in de tuin. Door bij deze haard een loungeplek te maken creëert u een woonkamer-gevoel in uw eigen tuin.  Ideaal en praktisch is de buitenhaard welke tegelijkertijd als barbecue fungeert. Steek de haard aan, geniet van de warmte en van een heerlijk diner!  

Een terassoverkaping is natuurlijk ideaal. Maar het wordt helemaal goed toeven als het terras verwarmd wordt door een heuse buitenhaard. Bij plaatsing van een open haard onder een overkapping of heel dicht bij huis gelden wel speciale veiligheidsvoorschriften. Laat u daarom altijd goed informeren hierover bij de aanschaf van een buitenhaard.

Voorkom rookoverlast

Heeft u al een buitenhaard in uw tuin staan of gaat u er een aanschaffen op korte termijn? Door de onjuiste manier van aansteken en stoken kan er overlast veroorzaakt worden. Een rokende buitenhaard ontstaat vrijwel bij nat hout en verkeerd stoken. Bij een slechte verbranding kan er rook en geur ontwikkeling ontstaan. Hoe kunt u dit zoveel mogelijk beperken? Wij geven u een aantal tips!

Tips voor het aansteken en branden van uw buitenhaard

1: Stook altijd met droog hout. Na zo’n 2 á 3 jaar drogen is het vochtpercentage van het hout geschikt om te stoken.

2: Stook ook nooit met ‘vuil’ hout. Hiermee bedoelen we bewerkte houtsoorten zoals geïmpregneerd hout en geverfd hout. Maar ook het stoken van bijvoorbeeld laminaat of parket is erg slecht.

3: Stapel het hout op de juiste manier zodat er voldoende zuurstof bij kan komen.

4: Blokken van geperst hout zijn gemaakt van houtkrullen en houtvezels. Dat maakt het uitermate geschikt om met deze blokken uw buitenhaard te stoken.

5: Gebruik het liefst de bruine aanmaakblokjes en niet de witte aanmaakblokjes. De witte aanmaakblokjes zijn minder milieu vriendelijk. De bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperst karton en zijn goed gedroogd en geurloos.

6: Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat hout is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.


Charlot Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.