test Voor welke gevelafwerking kiest u? | ZeroPlus

Voor welke gevelafwerking kiest u?
27 jun 2017

Voor welke gevelafwerking kiest u?

Vaak gaat men er bij het bouwen van een woning van uit dat de buitengevel opgebouwd zal worden van bakstenen. Maar waarom eigenlijk? Bakstenen zijn in Nederland de meest gekozen en meest betaalbare oplossing. Bakstenen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, zijn waterdicht en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden om uw droomhuis te creëren. In deze blog beschrijven we verschillende alternatieve, meer originele gevelafwerkingen.

Metalen gevelafwerking

Als u op zoek bent naar een industriële look voor uw gevel, dan is dit een uitstekende keuze. Bijvoorbeeld cortenstaal en zink zijn duurzaam en recyclebaar. Bovendien vergen ze geen enkel onderhoud. Net als bij bakstenen heeft u ook bij een metalen gevelafwerking de keus uit veel verschillende varianten, materialen en kleuren.

Leuk is dat u de materialen op veel verschillende manieren kunt plaatsen. Zo kunt u zink aanbrengen in horizontale of verticale banen, staal met een geperforeerd profiel toepassen en is het bij aluminium een mogelijkheid deze in shutters aan te brengen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Houten gevelafwerking

De vraag naar een gevelafwerking anders dan baksteen wordt steeds groter. Naast de zinken, koperen en stenen gevels komt de houten gevel steeds meer in trek. Ook hier is er natuurlijk weer een diversiteit van soorten en uitvoeringen, bij elke bouwstijl past een andere uitvoering en houtkeuze. Van Western Red Cedar tot BangKirai, van Potdekselen tot halfhouts rabat, voor elke wens is er wel een uitvoering te bedenken. U kunt kiezen voor allemaal dezelfde breedtes van houten regels naast elkaar of óók spelen met deze maat voor een spannend gevelbeeld . Ook het combineren van hout met zink of koper leidt vaak tot een fraai resultaat.

Wel dient u goed te letten op een deugdelijke bevestiging, een goede ventilatie en dat u voor duurzaam hout kiest. Na een regenbui zorgt een juiste ventilatiewijze ervoor dat de houten gevel snel weer kan drogen. Een blijvend vochtige gevel leidt tot houtrot en tot onder andere verkleuring en een beperktere levensduur.

Stucwerk gevelafwerking

De buitenmuur stucen is de ideale oplossing voor het creëren van een nieuwe uitstraling voor uw huis zonder dat er stevig verbouwd hoeft te worden. Er zijn talloze opties om binnenshuis te stucen en de muren, wanden en plafonds mooi af te werken. Ook voor de buitengevel zijn er diverse afwerkingen mogelijk. Met pleister (gips) kunt u uw gevel glad of ruw maken. Er zijn verschillende manieren van aanbrengen en nuances mogelijk. Een bepleisterde gevel past perfect bij een sobere en moderne architectuur. Het is overigens wel raadzaam om een vuilafwerende coating toe te passen zodat het stucwerk beter bestand is tegen vuil.

Twee bekende en veel toegepaste afwerkingen zijn het schuurwerk en de spachtelputz. Schuurwerk voor buiten is een waterafstotende pleister waarmee u een bijzondere, onderscheidende uitstraling creëert voor uw woning. U kunt een bepaalde structuur aan laten brengen en u heeft keuze uit vele kleuren. Alvorens er schuurwerk aangebracht wordt is het noodzakelijk dat men de gevel voorbehandelt. Op ruwe ondergronden, zoals gemetselde wanden, is raapwerk een vereiste. Dit wordt aangebracht zodat de muur op ieder punt waterpas is. Spachtelputz voor binnenshuis is al jarenlang erg populair. Uw buitenmuur stucen met Spachtelputz is echter ook een uitstekende optie. Het kan tegen een stootje, is weer- en windvast en zorgt voor een fraaie uitstraling.

Verbouwingstip: De buitenmuur stucen is een ideale oplossing voor het opknappen van uw huis. Als u door middel van het stucen van de buitengevel uw huis een nieuwe uitstraling wilt geven dan is het altijd nodig na te gaan of u een vergunning aan moet vragen bij de gemeente. U verandert immers het aanzicht van uw woning. Woont u in een ongeïsoleerde woning en wilt u de woning verduurzamen? Dan is het een goede mogelijkheid om de buitenzijde van de woning te isoleren en vervolgens de isolatie te stucen. Hierdoor creëert u een compleet nieuwe, moderne, energiezuinigere woning.

Kunststof gevelbekleding

Er zijn tal van verschillende beplatingen voor op uw gevel. Bijvoorbeeld een kunststof gevelbekleding, deze biedt het nodige gemak en zekerheid. Er zijn veel verschillende merken in de omloop, waarbij met name de prijs/kwaliteit verhouding enorm kan verschillen. Belangrijke kwaliteitsindicatoren zijn garantie en het soort folie waarmee de panelen zijn afgewerkt. Kunststof gevelbekleding is er in vele uitvoeringen en kleuren. Deze gevelafwerking biedt vele voordelen zoals het minimale en gemakkelijke onderhoud, weer- en vochtbestendigheid, zeer glans- en kleurvast, licht van gewicht, over het algemeen budgetvriendelijk. Indien u de luxe en authentieke uitstraling van écht hout wenst, dan zijn er merken die u een houtlook bieden. Echter voor sommige mensen is ‘nagebootst’ hout echter niet wenselijk.

De groene gevel

Een originele en milieuvriendelijke keuze is de groene gevel (ook wel de ”verticale tuin” genoemd). Een automatisch irrigatiesysteem zorgt ervoor dat de beplanting op een gedoseerde wijze van water en voedingsstoffen wordt voorzien. Een groene gevel biedt vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo draagt een groene gevel bij aan luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en biodiversiteit in de stad.

 

Een echte eyecatcher van uw woning maken? U kunt ook kiezen voor een gevel bekleed met leien, een vliesgevel (volledig van glas) of wat denkt u van een gevel van spuitkurk of architectonisch beton? Kortom, de markt van de gevelbekledingen ligt niet stil. De vraag is of er een materiaal is dat een goed evenwicht biedt tussen prijs-kwaliteit, onderhoudsgemak én aan uw esthetische wensen voldoet. Laat u altijd grondig informeren door een specialist.


Charlot Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.