test De menselijke maat | ZeroPlus

De menselijke maat
20 jul 2017

De menselijke maat

Bij de verbouwing of de aankoop van een huis wordt steeds vaker een interieurontwerper ingeschakeld. Een goed interieur start met een goed doordacht plan. Hierbij is het beginpunt het ultieme vloerplan met de perfecte indeling en ruimteverdeling. Vele facetten zijn belangrijk bij het bouwen of ontwerpen van uw woning. Betaalbaarheid, esthetiek, veiligheid, energiezuinigheid maar zeker ook de menselijke maat. In een vakkundig ontworpen woning staat de menselijke maat centraal.

Streven naar de perfecte verhoudingen

Bij het ontwerpen van huizen en gebouwen wordt er voortdurend rekening gehouden met maten die zijn afgeleid van de afmetingen van het menselijk lichaam. Immers wij, als mensen, moeten het kunnen gebruiken. Het moet ons ondersteunen in ons zijn, ondersteunen in ons functioneren. Voor elke ruimte gelden gangbare maten omdat we bij alle handelingen die we verrichten ruimte nodig hebben. Deze menselijke maten zien we terug in de afmetingen van onderdelen van gebouwen, zoals trappen, deuren, keukens en voorwerpen die bestemd zijn voor het gebruik door mensen. Het zijn niet alleen maten op zich, ook de relatie tussen de afmetingen en bewegingen van het menselijk lichaam en de maten van bouwkundige elementen in en om de woning spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van onze leefruimte. Maat als middel tot echte bruikbaarheid is de verantwoordelijkheid van de architect.

Ook om ruimtelijkheid te behouden of creëren bij het inrichten van een huis wordt er rekening gehouden met de menselijke maat. Denk aan de relatie tussen de afmetingen en bewegingen van het menselijk lichaam. Hoeveel ruimte heeft u eigenlijk nodig als u aan uw aanrecht staat? Welke ruimte heeft u nodig als u een draai maakt onder de douche?

Terug in de tijd

De menselijke maat was al een belangrijk begrip bij vormgeving in de oudheid. ‘De mens is de maat van alle dingen’ aldus Protagoras, de belangrijkste sofist uit de Griekse verlichting (5de eeuw voor Christus). De menselijke maat wordt ook wel beschreven als ‘‘Een studie over de relatie tussen gebruiksmaten en menselijke afmetingen, bewegingen en handelingen’. Hierbij wordt de gewenste maatvoering afgeleid van de afmetingen van het menselijk lichaam, meestal gesymboliseerd door de ‘Vitruvius-man’ van Leonardo da Vinci.  Ook Le Corbusier, een van de beroemdste architecten aller tijden, heeft voor het ontwerpen van gebouwen al in 1945 een proportieleer opgesteld uitgaande van de verdeelbaarheid van het menselijk lichaam. Welke vandaag de dag nog steeds geldt als inspiratie voor architecten. Het streven naar de menselijke maat in architectuur zal in de groeiende steden steeds de uitdaging blijven.

Uw droomhuis

Gaat u zelf uw huis bouwen of verbouwen? Dan is het interessant om u eens te verdiepen in de menselijke maat. Natuurlijk weet uw architect er alles van maar wellicht helpt het u bij het vormgeven van uw wensen.


Charlot Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.